(Haugesunds Avis)

KJÆRE LESER: Slik startet det, for akkurat 125 år siden.

Vi er i 1895 i Møllervegen i Haugesund. Den unge redaktøren, Bernt Seland, setter blybokstavene nøyaktig på plass og former den første setningen på Haugesunds Avis’ første forside.

45.600 dager seinere har Haugesunds Avis dekket alle store og dramatiske hendelser som har skjedd på Haugalandet, og vi er den dag i dag en god gjeng som jobber videre i Selands ånd. Mye er annerledes, men målet er fortsatt å fortelle haugalendingene om de siste nyhetene. Vi skal opplyse, samle, utfordre og underholde. Haugesunds Avis skal gjøre Haugalandet bedre.

Haugesunds Avis er en av regionens eldste bedrifter i kontinuerlig drift. Det var ikke gitt at det skulle gå slik. Haugesund hadde allerede tre aviser ved starten i 1895. Flere kom til etter hvert – og forsvant. Det har også vært tøffe tider i Haugesunds Avis, det kunne ha vært andre som ble den ene som overlevde.

Men folk har vært glad i avisa si; ansatte, abonnenter, annonsører og eiere. De tok grep og avisa kom seg over kneikene. Grep har vi fortsatt å ta, noen lette, andre vanskelige. Valg for å stå sterke i år etter år etter år. Valg som konsentrerer ressursene om kjernen: journalistikk om og for Haugalandet.

For fem-seks år siden så det ganske stygt ut. Inntektene og abonnementstallene falt i et stort tempo. Fortsatt er det beinhard konkurranse om annonsekronene, hvor utenlandske giganter som Facebook og Google har blitt større konkurrenter enn andre lokalmedier.

Men vi har snudd abonnementsutviklingen. Vi har nå over 700 abonnenter mer enn for et år siden, og har flere år med vekst. Takk, kjære abonnenter!

Veksten gjør at vi nå igjen ansetter journalister. Dyktige Marte Sandvold Nygaard (25) får fast jobb hos oss fra nyttår. Til sommeren kommer det flyttende en vaktsjef fra et stort mediehus i Oslo. Vi fortsetter vår økte satsing på Karmøy, og ser hele tiden på hvordan vi best kan skape verdifullt innhold for leserne.

Derfor gjør vi en del endringer fra nyttår. Vi øker vaktstyrken vår, slik at vi kan gi dere raskere og bedre oppdateringer om ting som skjer. Flere skal jobbe før Haugalandet våkner og etter at de fleste har lagt seg.

Samtidig tar vi grep for å bli bedre på den undersøkende journalistikken. En del av det vi gjør skal være kjapt og lettbeint, men vi skal også rydde tid til mer avslørende journalistikk. Til dette trenger vi tips fra leserne; vet du om noe som ikke er som det skal – gi oss beskjed. Og gi oss beskjed om noe virkelig er bra – det skal også fram i lyset.

Vi går også i gang med en gjennomgang av debattstoffet vårt; hvordan kan vi bedre sørge for at Haugesunds Avis fortsatt er den viktigste arenaen for offentlig meningsutveksling på Haugalandet. Ikke minst i en tid hvor sosiale medier til tider drar debattene inn i mørket.

Som dere skjønner, tenker vi mer framover enn bakover, også når vi feirer 125 år. Det har skjedd en omfattende digitalisering de siste 25 år, og dette vil fortsette. Haugesunds Avis som papiravis skal lages med høy kvalitet lenge fortsatt, men stadig flere abonnenter er heldigitale. Stadig flere leser nyheter på telefonen. Dette forandrer oss, og dere, men innhold som treffer og engasjerer er fortsatt det viktigste.

Vi hadde planlagt en stor feiring når vi nå har jubileum. Åpent hus og stor fest i Maritim Hall. Så ble 2020 et år der slikt ikke er greit. Selv den årlige samlingen for pensjonistene måtte vi avlyse. Derfor takker jeg her for innsatsen avisens tidligere medarbeidere har lagt ned.

Ja, 2020 ble et år med mange dårlige nyheter, og heldigvis også oppturer. Vi ser leserne har strømt til oss, og vi jobber beinhardt for å holde folk orientert og opplyst om smittespredning, tiltak og konsekvenser. Jeg er veldig stolt av jobben kollegene mine har gjort under til dels vanskelige arbeidsforhold.

Også Haugesunds Avis ble rammet hardt økonomisk da samfunnet stengte. Annonsemarkedet kollapset. Her er jeg utrolig imponert over kollegene mine i markedsavdelingen. Selv med delvis permitteringer, har de stått på og gitt annonsørene rekkevidde og oppmerksomhet – og viktige inntekter som er med og finansierer journalistikken.

Fra knestående har de jobbet seg utrolig godt inn, og sammen med abonnementsvekst gjør dette at vi også i 2020 har sterk nok økonomi til å være reelt uavhengige og kraftfulle. Dermed kommer det mer kvalitetsjournalistikk, og vi skaper verdier direkte som arbeidsgiver, som sponsor innen idrett og kultur og som lokal bedrift. Eksempelvis kjøper vi lokale gavekort for over 100.000 kroner nå opp mot jul, som julegaver og ikke-julebord. På alle måter skal vi gjøre Haugalandet bedre.

Om feiringen ikke ble som planlagt, har vi i dag en del innhold i anledning jubileet. Vi har pratet med noen om hvordan det er å være ofte i avisa. Tidligere redaktør Kristian Magnus Vikse deler sine tanker – og papiravisa har for i dag det originale avishodet på forsiden.

Vi takker dere for 125 spennende år, og går optimistisk og entusiastisk løs på de 125 neste.

Einar Tho, ansvarlig redaktør

Haugesunds Avis

Haugesunds Avis ble grunnlagt av Bernt Seland i 1895 og kom ut første gang 3. desember det året.

Avisen ble dagsavis i 1912.

Opprinnelig var avisen knyttet til partiet Venstre, men har lenge vært uavhengig.

Haugesunds Avis har hatt en rekke forskjellige eiere. Nå eies avisen av Amedia, som igjen eies av den selveiende Amediastiftelsen.

Mediehuset Haugesunds Avis AS har nå cirka 50 ansatte og holder til ved Karmsundgata i Haugesund. Avisen har lokalkontor i Kopervik, men dekker Haugalandet, Sunnhordland og Indre Hardanger.

Hver dag leser 58.000 personer Haugesunds Avis på papir eller digitalt. Godkjent opplag er på 21.132.

Avisen hadde i fjor en omsetning på 124 millioner kroner og et resultat før skatt på 14,6 millioner.