(Haugesunds Avis)

Av og til møter en på mennesker, ofte i en uventet setting, som berører en og får en til å tenke over hva vi gjør og hvorfor vi gjør det. På ett helt vanlig valgkamparrangement, husbesøksaksjon, fikk jeg ett slikt møte – det var rørende, men og viktig, og fikk meg til å tenke over hvorfor jeg har ett ønske om å bruke tid på lokalpolitikk.

I flott solskinn på vakre Kolnes/Eikje gikk vi i tirsdag ettermiddag fra hus til hus og snakket med mange hyggelige folk. Noen ville slå av en prat, mens andre takket for besøket, men hadde ikke tid til å prate akkurat nå (ei hadde blant annet tre barn i dusjen så vi forstod at det ikke var tid til to lokalpolitikere). Omtrent halvveis i runden går vi bort fra de nyetablerte boligene og kommer inn i en gate med litt eldre hus. Det ene huset ligger litt tilbaketrukket, men når vi først er her så tar vi det også. Vi ringer på, det tar litt tid, men så kommer en hyggelig eldre dame ut. Hun smiler, men det er og lett å se at hun er sliten. Vi begynner å prate og hun er først klar på at hun ikke kommer til å stemme i år fordi hun ikke tror det blir gjort så mye med det som hun er opptatt av. Dette gjør jo at vi prøver å finne ut hva som gjør det, hun virker jo både engasjert og setter pris på at vi kom innom. På en rolig og balansert måte forteller hun om ektefellen som fikk slag for over ett år siden og hvor vanskelig det har vært å få avlastning. Oppi de utfordringene de to nå har fått er hun samtidig full av lovord når hun snakker om hjemmetjenesten. Men hun trenger avlastning, og da faller jo ting på plass i forhold til mitt første inntrykk av en hyggelig men sliten dame. For hva sier en da til en person som ikke ser løsninger for noe så viktig som hjelp når hverdagen blir for vanskelig?

Da ble det ikke så viktig for oss to som stod der med brosjyrene våre å sikre en ekstra velger – det viktigste var å lytte. Det har i alle fall minnet meg om at politikk handler om å se enkeltmennesker i de store beslutningene – for står menneske, de som trenger hjelp, nok i fokus når vi eksempelvis behandler en langtidsplan om helsetjenester? Jeg er ikke i tvil om at alle lokalpolitikere vil det beste, men dette møte en ettermiddag hos ett eldre ektepar på Kolnes viser at vi i enda større grad må tenke over hvordan vår politikk og våre vedtak påvirker enkeltmennesker – enten det er i en helsesak, skolesak eller reguleringssak.

For politikk handler til syvende og sist om enkeltmennesker.

Dag Inge Aarhus, listekandidat Karmøy Høyre