KARMØY: Geir Forsberg knipser kjapt med fingrene.
– Jeg var så langt unna at det skulle gå galt. Men vi oppdaget feilen i tide og det ble satt inn tre stenter i årene ved hjertet, sier han.
Dette kommer vi tilbake til.
Vi sitter på pauserommet på Geirs arbeidsplass, Bilgummilageret på Bygnes. Han forteller om sitt ville opplegg, som starter klokka 15.00 lørdag 25. juli. Da skal han sykle sørover mot Skudeneshavn, runde nordover igjen – og ikke gi seg før det har gått 24 timer, forhåpentligvis.
Ideen kom rundt samme bord for en liten stund siden.
- Vi satt og snakka, og jeg sa det hadde vært artig å sykle et døgn og se hvor langt jeg kom.
Kollegene var med på ideen – om ikke på sykkel, og snart hadde de planen om en innsamling. Nå jakter de bedrifter som vil sponse Geir, time for time. Sykler han fire timer blir det billig, sykler han 24 blir det dyrere – men til en god sak.
Røde Kors planla kutt
Sammen med kollegene, som skal støtte syklisten døgnet gjennom, kom de fram til at de ville samle inn til Røde Kors Hjelpekorps. Der trengs pengene når koronapandemien har tatt bort mye.
– Vi har mistet mye inntekter på grunn av avlyste arrangementer. Bare for hjelpekorpset på Karmøy dreier det seg om 200.000 til 250.000 kroner. Faktisk hadde vi et møte der vi diskuterte hva vi måtte kutte av investeringer og opplæring da de ringte om dette et kvarter seinere. At de gjør et slikt stunt for å samle inn penger, utgjør en forskjell. Det er helt fantastisk, sier leder Hans Jakob Gulliksen i Karmøy Røde Kors Hjelpekorps.
Pengene kan eksempelvis gå til et varmesøkende kamera – noe som kan komme godt med når det fryktes at vi går mot en ulykkessommer på sjøen. Røde Kors har en beredskapsbåt på Karmøy og driver både forebyggende og akutt arbeid.
Skarr Kommunikasjon sponset logo og brosjyre, og så var de i gang. Planer er lagt. Kollegaer skal sørge for mat og støtte gjennom døgnet.
– Vi har så vidt begynt å hente inn sponsorer, og vi har et mål på i alle fall 100.000 kroner, sier Gunvald Aadland i Bilgummilageret.
– Vi har respekt for at en del bedrifter har det tøft nå og ikke kan bidra, men der er også en del som gjør det bra, utfyller kollega Jarle Salomonsen.
Rett på akutten
Men er det trygt å sykle i 24 timer? For en hjerteoperert mann på 62? Vi hopper tilbake to år. Geir har vært idrettsmann hele livet – med ganske ekstreme utfordringer bak seg. Nå følte han seg dårlig etter sykkeltur. Han ble undersøkt hos legen, men de fant ingenting. Noen måneder seinere var ubehaget der fortsatt. Ny sjekk. Så CT en fredag – og beskjed om å dra rett på akutten. En åre ved hjertet var nesten helt tett, blant annet. Det var ikke bra. Geir ble liggende på sykehus. Over helga ble det operert inn tre stenter for å åpne årene inn mot hjertet.
En drøy måned etter syklet han etapperitt på 650 km i Dolomittene, med legens velsignelse. For hjertet var ikke skadet. De oppdaget feilen tidsnok. Derfor er Geir heller ikke bekymret for å sykle 24 timer på Karmøy. Han har vært idrettsmann i 50 år med 2.28 som tid på maraton. Han har løpt 24 timer i kjeller på Bislett og går gjerne 12–13 mil på ski, eller løper Wasaloppet, til fots.
– Jeg kjenner ikke alderen tynge, men dette blir like mye en mental prøvelse, som fysisk, sier Geir.
Han vet ikke sikkert om han klarer 24 timer. Mye kan gå galt, og været kan bli en faktor.
– Men om vi får sponsorer slik at jeg vet at vi får inn så og så mye om jeg sykler en time til, betyr det mye. Det er veldig stas at vi kan gjøre dette for å samle inn penger, sier kopervikbuen.
Den foreløpige planen er å starte i en marsjfart på om lag 25 kilometer i timen.
– Da kan jeg komme 600 kilometer på 24 timer, kanskje. Men det kan også bli 450.