(Haugesunds Avis)

Arbeiderpartiet i Haugesund er tilhenger av en fornuftig løsning på det interkommunale brannsamarbeid basert på bedre beredskap og sunn økonomiforvaltning. Det var også samtlige partier i bystyret da saken var opp i fjor.

Tre ordførerkandidater fra Høyre - i hhv Haugesund, Tysvær og Karmøy går ut i Haugesunds Avis på nett og garanterer at «brann-samarbeidet» skal ordne seg – om de bare får makten.

LES OGSÅ: Ordførerkandidater vil redde brannsamarbeidet

De fremstiller en kompleks situasjon, som de selv har bidratt til, som noe de vil løse «over en kopp kaffe». Om dette er så enkelt, hvorfor må de vente til valget?

Høyre snur igjen

Denne garantien må være basert på en av to mulige løsninger:

1. Haugesund Høyre og Harald Larssen Lønning snur 180 grader og aksepterer at skattebetalerne belastes med titalls millioner – og aksepterer Karmøys ultimatum om plassering i Karmøy kommune på Raglamyr - mot faglige råd. Lønning og Høyre stemte i et enstemmig formannskap for å si opp avtalen.

2. Karmøy Høyre (og Tysvær Høyre) snur 180 grader og aksepterer at økonomi og faglige råd skal styre plassering av brannstasjonen. De stemte for at det var viktigere å sikre seg stasjonen i egen kommune enn at kostandene for Haugesund og de øvrige kommunene kunne være lavere.

Uansett løsning er en ting 100 % sikkert: Høyre snur 180 grader. Vi har sett det før. Like før valget i 2015 snudde Høyre i Haugesund også når kommunen skulle spare penger. Higen etter makt går på kompromiss av langsiktig styring.

Ikke la deg lure. Dette er valgflesk – og det er lett å få både flesk og kaffe i halsen.

Hvor er journalistene?

Det interkommunale samarbeidet (HBR IKS) som skulle resultere i en felles brann- og redningstjeneste på Haugalandet er en trist føljetong. Haugesunds Avis har skrevet mye om saken, sist i Lederen 23. mai. Der skriver man «…hovedproblemet her er at Haugesund har meldt seg ut…». Det er forunderlig at Haugesunds Avis ikke kjenner saken bedre enn dette.

I en slik sak forventer jeg at avisen finner frem fakta og peker tydelig på årsakene til at samarbeidet har strandet. Saken som avisen mener fortjener å «ryddes opp i», fortjener mer dyptpløyende journalistikk enn slike lettvinte konkusjoner. Her må man tørre henge bjella på katten.

LES OGSÅ: Noen må rydde opp

Her er faktaene

- Selskapsavtalen fokuserer på behovet for én stasjon – hovedbrannstasjonen, og at stasjonen i Haugesund legges ned. Dette handler om stordriftsfordeler.

- Faglige anbefalinger mener plassering av hovedbrannstasjonen på Raglamyr er feil. Om man gjør dette må det etableres en ekstra brannstasjon med tre skifts bemanning i Haugesund

- Denne ekstra stasjonen koster skattebetalerne kanskje 100 millioner i investering, og 10-20 millioner i årlig driftskostnad.

-Eierstrategien er gjennomsyret av at eierne og selskapet skal være fokusert på sunn drift og økonomistyring. Det påhviler oss som folkevalgte å følge opp disse prinsippene allerede fra selskapsetablering. Vi kan ikke starte dette samarbeidet med å påføre skattebetalerne unødige gigantregninger.

- HBR IKS har 9 eiere. Den ene eieren stiller et absolutt krav til plassering i egen kommune. Dette til tross for at løsningen er på tvers med faglighet og sender gigantregninger til alle skattebetalerne.

- Haugesund kommune har ikke diktert plassering. Vi har kun krevd at vi skal ha tilfredsstillende brannberedskap til lavest mulig pris.

Haugesund Arbeiderparti forteller i alle fall sine innbyggere at dagens avtale fører til en unødig økt årlig kostnad på mange millioner, og en unødig økt investeringskost på flere ti-talls millioner. Når den i tillegg fører til dårligere beredskap for våre innbyggere er valget enkelt.

Og for å være krystallklar. Haugesund Arbeiderparti ønsker å gjenoppta et samarbeid om eierne av IKS’et aksepterer å ta hensyn til faglige råd og sunn økonomistyring. Men da trengs det mer innsats fra alle parter enn et kaffeslabberas fra maktklare ordførerkandidater.