(Haugesunds Avis)

KARMØY: – For å hindre smitte av koronavirus, er det viktig at en meters-regelen og hygieneråd følges i varehandelen. Samtidig må antall passasjerer som sitter på samme buss reguleres, sier smittevernlege i Karmøy, Martin Eikrem i en melding på Karmøy kommunes nettsider.

Også smågodt anses som en smitteutfordring og vil ikke lenger være tillatt å selges slik det presenteres i butikkene i dag.

– Det samme gjelder brødmat og småkaker som ikke er i emballasje og som kundene plukker selv, sier Eikrem.

Dette blir nå forbudt å selge i Karmøy.

En meters-regelen

I Karmøy gjelder en meters-regelen for butikker, varehus, kjøpesentre og andre former for varehandel. Det vil si at befolkningen må unngå å stå tettere sammen enn en meter.

– Vi har presisert i et eget vedtak at vi nå pålegger den enkelte virksomhet å ha rutiner for dette. Det gjelder særlig for områder hvor det lett oppstår kø, for eksempel ved betaling, sier rådmann Vibeke Vikse Johnsen.

Videre er det i vedtaket krav om maks 20 personer som benytter samme kollektivtilbud samtidig.

Den enkelte passasjer må selv sørge for å holde avstand til medpassasjerer, informerer kommunen. Bussjåføren kan kjøre forbi ventende passasjerer når maksimaltall for passasjerer er nådd.

– Alle som benytter kollektivtransport skal være særlig oppmerksomme på å følge de personlige hygienerestriksjonene, og ta særlig hensyn til sine medreisende, sier smittevernlege Eikrem.

Kommunen bekrefter også at de øker kapasiteten for testing ved Karmøy legevakt.

Desinfeksjon

Smittevernlegen påpeker at varehandelen må ha særskilte rutiner rundt smittepunkt som for eksempel handlevogner, handlekurver, betalingsterminaler, panteautomater, håndtak og annet.

Kommunen foreslår desinfeksjon av kontaktflater mellom hver kunde, informasjonsplakater og engangshansker i butikkene som del av de nye rutinene.

Butikkpersonalet har ansvar for å desinfisere alle kontaktpunkt på kjøleskap og frysere i butikken en gang per time, heter det i Karmøy kommunes melding. Håndtak på handlevogner må nå desinfiseres med mellom bruk for hver kunde med desinfeksjonsmiddel.

– Kundene selv må bidra til å redusere smitte, og unngå å bli smittet. Vask hendene og unngå å ta direkte på for eksempel kjøledører til melk og pålegg i butikkene. Bruk et papir, serviett eller egen hanske for å åpne dørene og/eller ta på flater dersom engangshansker ikke er tilgjengelig. Du kan bruke fruktposen som hjelpemiddel for å plukke frukt og grønt, vask frukten du har handlet når du er kommet hjem, råder Eikrem.