(Haugesunds Avis)

Nå har jeg egentlig sluttet å mene ting om politikk – men nå klarer jeg ikke dy meg for å komme med noen små tanker-og det gjelder selvsagt revisjon av de alkoholpolitiske retningslinjene i Karmøy som kommer snart, mer spesifikt dette med verge og mindreårige på festivaler/konserter og lignende.

La meg begynne med at jeg har den fulle forståelse for at hensynet til mindreårige skal ivaretas, og jeg e overbevist om at alle egentlig vil de unges beste! Det jeg har lyst å si litt om, det er hvorvidt en slik vergeordning skal anses som å ivareta barn/unge eller ikke, for det er vel her uenigheten ligger…..

Vi hører det nevnt at Karmøy kommune er en «av-og-til» kommune, kort sagt handler dette om å se på problematikken rundt alkoholbruk. Nå er det ikke noe i informasjonen om «av-og-til» som automatisk tilsier at en vergeordning slik det diskuteres er i konflikt med å være en «av-og-til» kommune, særlig siden en slik ordning forutsetter absolutt avhold fra vergen. Jeg går derfor litt videre og leser hva som står om barn og alkohol, mer spesifikt situasjoner hvor ANDRE voksne enn foreldrene drikker alkohol:

«Noen ganger kan barna oppleve at andre voksne drikker alkohol. Det kan for eksempel være en fremmed på ferie i «Syden», eller en tante eller onkel i juleselskapet. Å se mennesker som drikker alkohol er en naturlig læring, og en del av det å vokse opp. .»

Her er vi inne på det vesentlige etter min mening-jeg har også vært inne på www.helsenorge.no og sakset ut noe vesentlig som står der om ungdom og alkohol:

«Du er den viktigste rollemodellen for barna dine. De legger merke til hvordan du omgås alkohol. Det er ikke bare det du sier som gjør inntrykk, men like mye det du faktisk gjør. Det kan derfor være smart å tenke gjennom dine egne alkoholvaner.»

Her er vi jo inne på noe av det jeg mener er essensen i vergeordningen-ikke bare at unge får oppleve ting sammen med foreldrene- men at foreldrene er edru, og viser at slike opplevelser ikke automatisk betyr at det må nytes alkohol. At foreldrene stiller opp, inkluderer barna samtidig som de tar et bevisst valg om å være 100 % edru slik at de er i kontroll over situasjonen og kan gjøre de rette valgene. Haugesund kommune er for øvrig også en «av-og-til» kommune, men de tillater verge og jeg kjenner flere som satte stor pris på dette under festivalen i Vangen for å nevne et eksempel hvor de hadde mindreårige med seg på dagtid og hadde flotte opplevelser med sine barn.

For vi vet jo at barn/unge som har problemer med alkohol/rusmidler ofte er eksponert for dette tidlig, det er det mye forskning som viser tydelig. Det jeg ikke klarer å finne, det er forskning som viser at foreldre som tar et valg om å være edru for å inkludere sine håpefulle i kulturopplevelser hvor det nytes alkohol er en del av den problematikken. Strengt tatt tror jeg ikke slik forskning finnes heller- fordi sammenhengen ikke finnes. Det som derimot finnes, det er forskning som viser at foreldre som tilbringer tid med sine barn/unge, som er dedikerte og ansvarsfulle har en betydelig påvirkning på hvorvidt disse vokser opp med eller uten et problematisk forhold til alkohol og andre rusmidler.

Vi må huske at en slik vergeordning handler ikke bare om den timen eller to man er sammen på et arrangement. Det handler om bilkjøringen til og fra fotballen hvor man hører på musikken sammen lenge før konserten. Det handler om kveldskosen i sofaen med chips og konsertopptak på YouTube hvor man håper den konserten man skal på sammen blir like kul. Det handler om bilturen på den store dagen med sommerfugler i magen fordi man skal få se heltene i virkeligheten. Det handler om foreldre som står og sprekker av stolthet mens den håpefulle smiler fra øre til øre med store grønne øreklokker på og øyne store som tinntallerkener. Det handler om bilturen hjem hvor man diskuterer konserten og stopper for en pølse på Shell selv om det egentlig er litt sent. Det handler om en opplevelse man har hatt sammen og som man snakker om lenge etterpå-og gleder seg til å gjenta.

Det er etter min mening det dette burde handle om. Så lar vi de edru foresatte ta valgene knyttet til når og hvor.