(Haugesunds Avis)

KRIM: Nå er det klart at lagmannsretten frifinner fetteren til Birgitte Tengs for erstatningssaken etter at de gjenåpnet den sivile erstatningssaken mot ham.

«Dommen i erstatningssaken som utpeker ham som drapsmann, kan ikke bli stående», heter det i den oppsummerende konklusjonen i dommen som ble offentlig fredag ettermiddag.

Videre frifinnes også fetteren fra kravet om erstatning.

I dommen påpekes det at en annen person er tiltalt for drapet, og at lagmannsretten finner at hensynet til frifinnelse veier tungt.

Det var VG og NTB som først omtalte at Agder lagmannsrett er klar med dom i fetterens erstatningssak.

I oktober ble det klart at en 52-år gammel mann fra Karmøy tiltales for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Mandag 7. november starter rettssaken, der mannen står tiltalt.

Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Erstatning

I dommen fra lagmannsretten henvises det også til fetterens krav om sakskostnader.

« … har vunnet saken og ville etter hovedregelen i tvisteloven § 20–2 første ledd hatt krav på full erstatning for sine sakskostnader. Det er imidlertid ingen motpart som erstatningskravet kan rettes mot», heter det.

Videre skriver retten at de går ut fra at sakskostnadene vil bli dekket av det offentlige.

Fetterens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, bekrefter til VG at han vil fremme krav om erstatning.

Sjødin vil foreløpig ikke si noe om beløp.

– Vi har ikke gått igjennom dette, det har ikke vært det viktigste nå, det viktigste har vært å bli kvitt dommen, sier han til avisa.

Saken oppdateres!

– Vil ikke får ro før det er avgjort

Da den nye tiltalen ble klar møtte Haugesunds Avis fetterens far, Jakob, hjemme hos ham på Karmøy.

– Det er følelsesladd, tungt og vanskelig. Vi vil ikke få ro før dette er avgjort. Jeg synes vi fortjener det etter 25 år. Nå må denne dommen bort, sa han den gang.

Fetteren ble frikjent for drapet i lagmannsretten, men samtidigsivilrettslig dømt til å betale erstatning på 100.000 kroner til foreldrene til Birgitte Tengs.

Beløpet ble utbetalt til foreldrene fra staten, og kravet mot fetteren ble senere ettergitt. Samtidig ble dommen stående.

Familien til fetteren har kjempet for å renvaske sønnen i 25 år.

Med seg på laget har de hatt advokat Arvid Sjødin.

Flere beklagelser

Den nye tiltalen har ført til at flere har gått ut med en beklagelse for belastningen fetteren og hans familie har vært påført, blant annet riksadvokat Jørn Maurud, tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch og politidirektør Benedicte Bjørnland.

– Vi er selvfølgelig glad for beklagelser, men vi får jo ikke brukt beklagelser til noen ting. Vi vil mye heller ha handling. Det å få dommen bort vil ha alt å si for oss. Først da kan vi begynne å legge dette bak oss, sa Jakob til Haugesunds Avis.

Tidligere denne uka skrev Stavanger Aftenblad at foreldrene til Birgitte Tengs ikke vil motsette seg en gjenopptakelse av den sivilrettslige dommen mot fetteren.

– Vi har sagt det samme som vi sa i januar. Vi motsetter oss ikke begjæringen, men anser oss ikke som parter i saken. Kravet mot fetteren ble ettergitt av staten i 2003 etter saken i EMD (Den europeiske Menneskerettsdomstolen). Han har aldri betalt noe, og det ble foreldet i 2009. Foreldrene vil gjøre seg opp sin mening om selve straffesaken ved å høre bevisene i retten de neste månedene, og har derfor intet standpunkt til det nå, skriver foreldrenes bistandsadvokat John Christian Elden i en tekstmelding til Aftenbladet.

Har du hørt vår podkast om Birgitte Tengs-saken?

Les også disse sakene:

Slik levde Tengs-tiltalte de siste årene: – Det var mye lyd i hundene