(Haugesunds Avis)

NÆRINGSLIV: NHOs Kommune-NM måler økonomisk bærekraft i landets kommuner gjennom utvalgte indikatorer på fem ulike områder:

Kompetanse, arbeidsmarked, næringsliv, demografi og kommuneøkonomi.

Listen viser at Karmøy og Haugesund er på topp i Rogaland når det gjelder kjøp av private tjenester. De er også blant de 15 beste i landet i denne kategorien.

– Kommunens vilje til å ta i bruk kompetansen til det private næringslivet er virkelig noe som de lokale bedriftene og NHO setter pris på, skriver NHO-sjef i Rogaland, Tone Grindland, i en pressemelding.

Kommunene er de to beste i fylket og blant de 15 beste i landet på underkategorien som handler om kjøp av private tjenester.

Bak Tysvær og Vindafjord

I totalen, hvor alle områdene er vurdert, havnet Haugesund på 28. plass, og Karmøy på 37. plass. For førstnevnte er det fire plasser ned fra foregående år, mens Karmøy rykker fem plasser opp.

Totalt scorer de største kommunene dårligere enn både Vindafjord (22), Tysvær (24) og Stord (25).

Haugesund gjør det slik i de ulike hovedkategoriene (nasjonal plassering i parentes): Næringsliv (36), arbeidsmarked (133), demografi (236), kompetanse (26), kommuneøkonomi (166).

Karmøy plasseres slik: Næringsliv (14), arbeidsmarked (182), demografi (83), kompetanse (52), kommuneøkonomi (53).

I år som i fjor ligger Rogaland på 2. plass på listen over fylker, etter Oslo og før Viken.

Rogaland-vinneren er uten tvil Sola, som i fjor var den høyest rangerte kommunen i Norge. I år har de falt til en 2. plass bak Bærum.