(Haugesunds Avis)

BIRGITTE-SAKEN: Journalistene Bjørn Olav Jahr og Sindre Leganger fra Svarttrost produksjoner har laget en ny podkast-serie om Birgitte-saken. Målet er å gå gjennom etterforskningen, og finne ut hva som gikk galt og hva som kan læres i etterkant, skriver de selv i en pressemelding.

I podkasten «Tabbene i Tengs-saken» beklager også etterforskningsleder Ståle Finsal for første gang at fetteren ble pågrepet og siktet i saken.

Han blir sitert på at det var galt å sikte seg inn på fetteren, og at arrestasjonen var en «katastrofal feil.» Videre siteres han i podkasten på at det ville vært forferdelig om fetteren hadde endt opp med å bli dømt, og at han vil sterkt beklage.

«Ethvert oppegående menneske synes det er en tragedie når feil person blir fengslet», siteres Finsal på.

Bjørn Olav Jahr synes det er veldig gledelig.

– Jeg må berømme Finsal for å komme med den erkjennelsen etter så mange år. Kanskje kan uttalelsen hans få en dominoeffekt. Jeg håper og tror dette vil være en vekker for mange, sier Jahr.


  • Hør podkast om saken her:

Riksadvokaten beklager

Riksadvokat Jørn Maurud beklager belastningene Birgitte Tengs' fetter og hans familie har vært påført.

Han vil ikke kommentere Tengs-saken og den siste utviklingen med tiltalebeslutning mot en 52-år gammel mann, men sier til NRK at han forstår familiens påkjenninger.

– Beklager de belastningene fetteren og hans familie har vært påført, sier Maurud til kanalen.

Birgitte Tengs' fetter ble først domfelt og senere frikjent for drapet på sin 17 år gamle kusine våren 1995.

Også tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch har gått ut med en beklagelse overfor fetteren i lys av at Tengs-etterforskningen ble gjenåpnet, og det ble gjort funn av DNA-bevis mot 52-åringen som nå er tiltalt.

– Selv om det ble avsagt frifinnende dom, er det i dag all grunn til å sterkt å beklage overfor fetteren og hans familie at det i sin tid ble utferdiget tiltale mot ham. De har lidd meget. Jeg er selvsagt ikke uten forståelse for at familien retter kritikk mot oss som hadde ansvaret den gangen, og har intet behov for, eller ønske om, å kommentere denne, sa Tor-Aksel Busch til VG etter siktelsen mot den nye mannen i september i fjor.