(Haugesunds Avis)

KRIM [Nettavisen]: Sjødin kjente lite til den nye utviklingen i saken da Nettavisen snakket med ham fredag formiddag. I flere år har politiet etterforsket Tengs-saken, og han har vært klar over at man har undersøkt konkrete personer opp mot saken.

Onsdag ble en mann i 50-årene. siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Denne personen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

– Vi kan ikke gå inn på hva han har sagt i avhør, men han har ikke erkjent drapet, opplyser politiinspektør Lars Ole Berge.

– Jeg sa tidlig at det var en sammenheng mellom de to sakene, nærhet i tid, geografi, likhet i handling. Men det ble blåst av, sier Sjødin til Nettavisen.

Fetteren til Birgitte Tengs ble frikjent for drapet, men måtte betale erstatning til familien for det samme drapet. Han er dermed aldri helt renvasket for handlingen.

Sjødin håper at dette er starten på den endelige avslutningen av Birgitte Tengs saken, at den nå blir endelig oppklart, og at man kan lære av alle feilene som har blitt gjort i saken.

Verken Tina-Saken eller Tengs-saken har blitt skikkelig oppklart, og i 2016 begynte Kripos sin «cold case»-seksjon å etterforske sakene.

Tina Jørgensen (20) forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger og ble funnet drept én måned senere i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren.

Birgitte Tengs (17) ble drept på vei fra Kopervik sentrum til foreldrenes hus på Sund. Hun ble sist sett ved 23.40-tiden av tre jenter som hun haiket med. En bonde fant henne død dagen etter.

Bistandsadvokat til familien til Birgitte Tengs, Erik Lea, sier til VG at familien er sjokkert, men forholder seg til politiets etterforskning.

Fakta om Birgitte Tengs-saken

* Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995.

* To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine.

* Fetteren anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag. Drapet er fortsatt uoppklart.

* Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

* I 2015 ble det skapt ny interesse for saken både gjennom en bokutgivelse og gjennom VGs podkast «Uløst».

* Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos.

* Politiet pågrep onsdag 1. september 2021 en mann i 50-årene på Haugalandet siktet for drapet.

(NTB)

Fakta om drapet på Tina Jørgensen

* 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

* 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel.

* 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.

* 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.

* Sakene ble henlagt i 2003.

* 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

* 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.

* 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.

* 12. september 2016 henla Riksadvokaten saken mot de fire og begrunner henleggelsen med «intet straffbart forhold».

* 18. oktober 2016 opplyste cold case-enheten i Kripos at de skulle se på den 16 år gamle drapssaken.

* 23. september 2017 ble boka «Da Tina ble drept» gitt ut. Forfatter Erlend Frafjord skriver blant annet at politiet i etterforskningen av drapet er blitt tipset om en mann som er voldtektsdømt, og som siden ble drept.

* 26. april 2018 konkluderte Kripos med at saken bør etterforskes videre, men i et begrenset omfang.

* 6. september 2018: Sørvest politidistrikt opplyser at en gruppe etterforskere skal se på saken på nytt. Gruppa har så vidt startet arbeidet.

* 3. september 2021 opplyser politiet at en person er mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

(NTB)